29 oktober 2012

Pimpade burkar

Idag är det dags för mitt lilla höstpyssel, igår var det Susanne som inspirerade med sitt pyssel, men idag går stafettpinnen vidare till mig.  Om ni klickar på den lilla Pysselstafettsbilden på vänster sida under menyerna så kommer ni till hela stafettschemat.


Jag tycker det är kul att använda gamla grejor och göra nya projekt av, här har jag använt mig av gamla glasburkar, det är mycket burkpyssel nu men det är faktiskt ett billigt och bra pyssel. På loppis brukar man kunna hitta gamla konserveringsbrukar med glaslock som är himla fina. Jag ska också upplysa er om ett par misstag som jag gjorde så slipper ni göra om dem =)

Material:
Glasburkar
Servetter elr gamla bokblad
Hobbyfärg
Decoupagelim
tillgång till skrivare eller gamla foto
lite annat smått och gott

Tre gamla burkar, brukar finnas i var mans hem.

Metallocket grundades med vit hobbylack, om det är svårt att få färgen och fästa så kan man börja med att limma på ett silkepapper, och sedan grundmåla ovanpå det. Man måste måla vitt under för servetten kommer att bli transparant och då syns mönstret på locket igenom, och servetten framträder inte. Jag använder mig av ett matt decoupagelack/lim.

På det ena locket limmade jag på ett gammalt bokblad, klippte lite jack runt om för att lättare kunna vika in runt kanterna. När man limmar på servetter så tar man först bort de undre servettskikten, men spara dem till att stämpla på.

Stämplade ett motiv på ett servettskikt med en vattenfast stämpeldyna, sedan är det bara att limma på med decoupagelacken, servetter blir genomskinlig av lacken. Man kan ju såklart stämpla direkt på underlaget men då finns alltid risken att man misslyckas, på en servett kan jag göra om det tills jag är nöjd och sedan limma på.
 
Här ser man hur servetten liksom har smält ihop med bakgrunden på locket.

Här har jag skrivit ut figurerna på helt vanligt kopiatorpapper.

Nu limmar jag upp dem på ett tjockare papper med Decoupagelacken, för mer stadiga figurer.

När figurerna är utklippta så blir det lite vita fula kanter, därför drar jag dem på en svart stämpeldyna, man kan också dra med en svart tuschpenna.

Klippte ut vingar från ett gammalt bokblad, drog lite med en brun stämpeldyna på kanterna, limmas på ryggen av älvan.

Lite stämplade detaljer till häxburken, och ett spetsband till utsidan.
 

Pensla på rikligt med decoupagelack på burken där servetten ska sitta, sedan är det bara att lägga på servetten och använda en pensel med lack för att släta ut och få bort luftbubblor.

Torka bort lacken som hamnat utanför och låt torka.
 
I botten kan man stoppa lite alltmöjligt mossa eller som här i den rosa burken har jag naturfiber som man kan köpa i olika färger på Panduro för en billig peng.

Den buttra sommarälvan får bo i burken till varmare årstider då får hon komma ut igen. Stansade ut blommor i designpapper och dekorerade med spets, knappar, och fjärilsbokmärken. Man kan såklart göra mer avancerade klänningar med tyg eller designpapper, och färglägga henne på kinder osv, men jag gillar att dom är svartvita.

Hittade ett gammalt påskpynt, ett litet fågelbo som fick vara med, och en gammal nyckel.
 
Stämplade en pumpa mm som jag petade in innanför spetsen, en liten kråka på handen som fick ett rött glittrigt öga. Man kunde gjort häxan lite mer ond, med röda ögon osv, men hon fick bli lite snäll.
 
Här kommer lite flickor att skriva ut om ni inte har gamla släktfoto att använda. Jag skriver ut på vanligt skrivarpapper, sedan limmar jag fast på tjockare akvarellpapper för att få lite stadga i figuren, innan jag klipper ut efter konturerna. Och nu till misstag ett och två:
1. Skriv inte ut för stora figurer för då kan de inte hänga i burken, jag får ställa mina och en är ändå lite väl stor, hinner inte göra om det heller, sista minuten (ovanligt, nej)......
2. Limma inte upp på ett akvarellpapper det är för tjock, det är supersvårt att klippa ut smådetaljer då (går dock lite lättare med en vass kniv), men ett mellantjock papper räcker du får ändå stadga i figuren..


 
 
Om man vill kan man köpa små batteridrivna värmeljus och stoppa i burkarna, så blir det lite mer myseffekt. Till jul kan man stoppa bomull och glitterströssel i botten och göra en snögubbe, till Påsk fjädrar ja ni fattar det går att utveckla i det oändliga. Om ni gör egna burkar så hade det varit jättekul att se dem, lägg gärna en länk i kommentarsfältet då eller om ni har några frågor  =)
 
Här kommer några bilder från nätet som jag har inspirerats av till detta pysslet, det blev inte som jag tänkte mig i mitt huvud men det blev på mitt sätt.


Här ser man hur de har hängts under locket med lite fisklina, det blir ju lite svävande effekt, de har ju ändå vingar, gillar enkelheten i dessa.
 
Imorgon tar Stenbullar över stafettpinnen, spännande.....
 


6 kommentarer:

Stina Glaas / Allra Helst sa...

Fina. Och så skulle man ju kunna använda mina bilder till den här typen av burkar. :-D
Kramkram!

Svea sa...

Tack för finfin beskrivning, detta är inget pyssel jag provat på tidigare men vem vet,blev lite sugen!
Ha en fin dag, Sandra

Mimzy sa...

Jättefina! Roligt pyssel som verkligen går att anpassa efter årstid/traditioner.Jag brukar skriva ut bilder direkt på akvarellpapper i min skrivare ca 180g funkar finfint. tror du det blir för tjockt?
Kram

Carolin sa...

Hej Mimzy
Det kan säkert funka med 180g papper, jag upptäckte ju sedan att det var mycket lättare att skära ut detaljerna dessutom, klippa gick sådär. Tror mitt akvarellpapper var modell tjockt. Jag tycker det vore kul att använda foto på gamla eller nya släktingar, funkar kanske med vanligt fotopapper också. Ska prova att skriva ut på akvarellpapret direkt i skrivaren nästa gång =)

Henrietta sa...

Så läckert!
/Henrietta

Susanne Johansson sa...

Hej!! Jag blev helt fanatisk i dina burkar. jag ser att detta är ett gammalt inlägg. Att jag kom fram till din blogg var tack vare din länkadress på min blogg.