1 december 2013

Pyssel med glasburkar

Jag har pratat om det förr men det tål att upprepas, man kan göra mycket roligt med gamla glasburkar, ett billigt pyssel som både vuxna och barn kan vara med på. Dessutom med hjälp av material som man oftast redan har hemma, jag kommer berätta om lite olika metoder nedan.
Nu i jul är det en perfekt present att ge bort, antingen som ljuslykta eller kanske fylld med hemgjort julgodis. Det är fint att stoppa i ljusslingor i burkarna nu till jul, finns billiga batteridrivna som inte är så stora.
 
Det finns en speciell frostlack för glas på tex Panduro, den är inte helt billig förvisso men den räcker till många burkar. Den finns både på flaska och i sprayform, jag antar att slutresultatet blir lite jämnare med spray, men tror att om man svampar på med fin svamp så kan man nog också få bra resultat(har inte hunnit testa än). Lacken bränns i ugn och blir därmed permanent och tål att diskas, om man har en fin gammal antik burk föreslår jag att man använder äggvita och strösocker istället, (se ett par inlägg tillbaka) då kan man bara tvätta bort det och burken förblir som innan.
Med porslinspenna eller färg kan man måla till lite text osv som bränns för sig efter, man kan ju ta den enkla vägen och bara klistra på stickers också.

Även flaskor med lite gamla bokblad och spets blir fina, piffa till dom med gamla broscher och knappar, eller varför inte en gammal nyckel.

Jute gör sig väldigt bra, bara ett band om, blir fint som ljuslykta också.

Gamla spetsgardiner har jag haft mycket roligt med, här bara limmade direkt på burken med Decoupagelack, blir väldigt fint när dom är tända på kvällen, mormors virkade dukar kan få nytt liv på detta viset också.

Bara frostlack med små fönster in till ljuset är väldigt fint i sin enkelhet, då maskerar man bara med valfri form, hjärta, stjärna, litet tårtpapper osv. Klipper du ut en form i papper så spraya med spraylim på baksidan så är mallen lätt att pillra bort sedan när lacken är applicerad. Vill du ha en randig burk så sätter du bara tejp med mellanrum, går ju både på tvären och höjden.

Enkelt men fint.

 
 Man kan på tex Panduro köpa glitter i strösselform i olika färger, då kan du bara pensla på lim där du vill att glittret ska fastna, och låta torka. Väldigt tjusigt men så är jag ju barnsligt förtjust i allt som glittrar =)

Gillar de små fönsterna in till ljuset.
 
 De här har små änglabilder, man kan skriva ut på vanligt papper, eller limma på servetter om man har det. Det finns en speciell decoupagelack eller glasmedium som är speciellt för glas, men om du inte ska hålla på och diska dem mycket så räcker vanlig decoupagelack. Man kan blanda ut vanligt lim typ trälim med vatten och använda det som lim och lack.

 
Här har man skurit ut bokstäver och bara frostat dem, inte så dumt heller.

Klipp ut siluetter och tejpa om, blir fina ljusspel på väggen.

Ett enkelt sätt är att sätta vanliga gummiband i olika bredd på kors och tvärs, och sedan måla eller spraya på lack eller färg.

Grovsalt i botten på ljusburken ser ut som snö =)

Man kan också helt sonika bara snurra om band eller garn, små limpunkter här och där håller allt på plats.

Skoltavelfärg i små rutor är fint på burkarna i köket.

Guldfärg eller bladguld ger rätt så häftig effekt, dock tror jag inte det lyser igenom om man ska ha det som ljuslykta, men man kan ju lägga till gulddetaljer som en effekt.

Spara reseminnen i en burk, foto, snäckor, sand osv, som ett litet minnes stillében.

Klipp ut hus och landskapsbilder ifrån gamla böcker, på loppis brukar böckerna bara kosta 5-10kr.
Du kan också skriva ut bilder på overhead-plast och sätta om glaset.

Scrapbooking fast på en burk, häll i lite godis eller stoppa i ett doftljus, perfekt att ha med istället för en blomma när man ska på fest.
 
Tyg och tygband blir också fina, om man syr lagom fodral så är det lätt att skifta mellan årstiderna.

Rota fram lite gamla släktfoton och gör små älvor eller änglar av dem, varför ska de ligga i lådor och glömmas bort...

Man kan skriva ut foto på vanligt papper eller på sådan vitt lite frostat papper kommer inte ihåg vad det heter men det är lite transparant, kul present till far och morföräldrar med foto på barnbarnen.

Jag är ju svag för gamla bokblad, fint....

Servetter är ett enkelt sätt att pimpa en burk, dom ger också en lite frostad effekt när de limmas på glas, här kan du använda vanlig decoupagelack. Man kan också plocka fram sina stämplar och stämpla på silkepapper som man sedan limmar på, tänk på att använda en vattenfast stämpeldyna bara.

Med vattenfast stämpeldyna så kan du stämpla direkt på burken, men det gäller att vara stadig på hand =)

Ingen burk men fint att använda tårtpapper att maskera med.

Maskera med bokstäver av tejp eller stickers, fint att ha ute nu i vintermörkret.

Stämpel direkt på glas, utan frostlack inte heller så dumt.

Tryck ner bilder från böcker, foto osv, vill man ha ljus bakom så kan man köpa små batteridrivna värmeljus.

 
 
Om man första målar burken i glasfärg och bränner det, och sedan frostar ovanpå det så får man lite slipat-havsglas-effekt, här bara maskerat med prickar.

Fint att bara göra små frostade rutor och inuti dem maskera med bokstavsstickers, så när man tar bort stickersen så kanske det står H2O om det är en vattenkaraff eller något annat passande.
 
Glöm inte att locken också går att dekorera, köp en sprayfärg och spraymåla dem i silver kanske, eller grundmåla dem vita och limma sedan på servetter, bokmärken, knappar mm.
Visar bilder på mina alster när jag har fått till en pysseldag =)
 
 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket inspiration!!
Kram Åsa

Anonym sa...

Var köper du dina produkter som du använder. Panduro är så dyrt