16 september 2013

Plommonmarmelad x2

I helgen fick jag plommon av en kollega. Jag blev väldigt glad för förra året sågade vi ner vårt gamla plommonträd för det var väldigt dålig och sedan planterade vi ett nytt, men det har inte börjat bära frukt ännu.
Jag kokade två olika marmelader, en med citron och kanel och en med vanilj och kanel.


 I citron och kanel sylten kokade jag 40 plommon i 20 minuter med 0,25dl vatten. Sen hällde jag i 0,5 kilo socker och kokade i ytterligare 20 minuter. Jag rörde lite hela tiden. När plommon kokt sönder plockade man upp kärnorna, det gällde att ha koll på hur många plommon och sedan fiska upp lika många kärnor. Det var lite kladdigt, jag föredrar nog att plocka bort kärnorna först. När det kokat klart hällde jag i saften från 1 citron och strödde i kanel efter smak.
I vanilj och kanelmarmeladen kärnade man ur 500 g plommon blandade med 3 dl syltsocker, ½-1 hel kanelstång och ½ tsk vaniljsocker. Lät det koka upp under omrörning och sedan koka kraftigt i 8-10 minuter. Den var väldigt snabb att göra och blev väldigt god.
Om två veckor ska min mamma plocka päron till mej så då tänker jag göra lite päronmarmelad. Får väl se hur det går har aldrig gjort det förut. Jag tycker det är väldigt roligt att sylta och safta mm. Tror nog jag ska göra en sats rabarbersaft till innan det är för sent. Är väldigt gott att ha ett litet lager till vintern!

Åsa

1 kommentar:

Carolin sa...

Låter supergott!