9 juni 2011

Recyclade armband

Jag är med i en sk Pysselstafett som anordnas av Stina som driver bloggen Sagolikt pyssel, detta innebär att varje dag under Juni månad lägger olika kreativa bloggar upp ett pysselinlägg, idag är det min tur =)Jag ska visa hur man kan göra armband av gamla skärp och livremmar, jag har köpt en massa på loppis de brukar kosta 5-10kr, en del är äkta läder och mocka en del inte. Man får ut ca5st armband per skärp.


Börja med att skära till en lagom längd på armbandet, använd en vass kniv och en linjal.

Här gör jag en modell som inte behöver lås. Börja med att böja till en ståltråd som är såpass tjock att den ger lite stadga. De flesta skärpen är dubbelsydda så jag gjorde denna så stor att den följer kanten runt hela armbandet.

Tejpen satte jag för att dölja de vassa ändarna på ståltråden, sedan förde jag in det i armbandet.

För att kunna fästa pärlor och kejor och diverse dekorationer så krävs det lite hål, mät ut och markera var de ska vara. Använder du änden på ett skärp så finns det ju redan ett antal hål.

Denna håltagaren använder jag till mycket, papper, skinn, tyg osv, har köpt den på Panduro.

Böj till armbandet, och klippt till två små skinnbitar och limma fast över ändarna.

Skinnbitarna hindrar sömmarna att gå upp och ståltråden hålls på plats.

Såhär blev slutresultatet, jag använde mig av två gamla metallknappar, vaxad bomullstråd mm. Jag hade lagt fram tre metallknappar varav en var större och skulle sitta i mitten, men när det var dags att montera dem så var den stora spårlöst försvunnen, och endast jag var hemma, hela bordet och golvet genomsöktes, men icke. Så det fick bli ett knippe smånycklar, i Danmark brukar man säga att det finns osynliga "lånare" då har jag nog haft besök av en sådan, hoppas dom lämnar tillbaka den en vacker dag =)

Om man inte gör varianten med ståltråd inuti så måste man ju ha en låsmekanism här ska jag visa ett par olika varianter. På denna har jag använt ett tunnt läderband, jag har knutit en speciell löpknut som man kan flytta. Ta gärna lite lim i och på ändarna så att sömmarna inte går upp.

Här har jag knutit i svart vävklätt gummiband, tänkte bara göra en kunt med lite lim på och dra en pärla med stort hål över så att den döljer och skyddar knuten. Gjorde dock misstaget att jag valde en pärla med för litet hål så knutan fick inte plats, fick gömma den i en klämpärla istället.


På denna har jag gjort två små hål i varje ände, satt i låsringar, plus ett lås i ena änden och en liten bit kedja i andra. Armbandet är dekorerat med organzaband, guldkedja, mockaband, vaxad bomullstråd.

Om skärpen har snygga lås i sig själva så kan man använda den delen också, bara att trycka ett par hål så är det färdigt.Det finns inga begränsningar, in i garderoben och rota fram lite gamla skärp och knappar och annat, eller besök din lokala loppis, mycket billigare än att köpa skinnremsor. Återbruk på toppnivå =)

Lycka till!

Imorgon ska Kinoko vissa ett pyssel inom området vattenlek, det verkar kul =)

5 kommentarer:

Stina / Sagolikt Pyssel sa...

Superbra pyssel!! :-D
Gillar verkligen armbandet med fjärilen. :-)
Christy Tomlinsons Scarlet Lime Bead Art säljer läderarmband som man kan dekorera och de får lite samma stil som dina. Och dina har ju billigare material. :-) Kanon!
(http://www.scarletlimebeadart.com/shop/)

Alexandra - Pysselmaniker sa...

Vad läckert! Härligt med tips på billigt pyssel med snyggt resultat =)

Pleu sa...

Urfint pyssel verkligen! Älskade det lilla knippet med nycklar! :)

popetotrora sa...

Wow! Jag är imponerad! :-)

Fröken Pyssel sa...

Vad duktig du är, vilka grejer! *impad*