Igår bakade jag världens enklaste fullkornsbröd, många ingredienser men bara att röra ihop och hälla upp i formar, jag är inte så överförtjust i att hålla på och knåda deg osv.
Solrosfrö ingår inte i grundreceptet men jag brukar ha i det, man kan ju ha i vad som helst, russin, nötter osv.
Solrosfrö ingår inte i grundreceptet men jag brukar ha i det, man kan ju ha i vad som helst, russin, nötter osv.

Fullkornsbröd 2limpor
4,5dl Vetemjöl
2dl Vetegroddar
1 1/2dl Vetekli (jag hittade bara havrekli det gick lika bra)
2dl Havre el Rågkross
1 1/2dl Grovt rågmjöl
5dl Grahamsmjöl
1-2tsk Salt
4tsk Bikarbonat
1lit Lättfil el vanlig Fil
1,5dl Mörk Sirap
1-2dl Solrosfrö
Ev kan man strössla på havssalt eller havregryn etc ovanpå limporna.
Blanda alla de torra ingredienserna.
Rör ner filen och sirapen så det blir en lös grötaktig deg.
Häll upp i 2st smörade och mjölade sockerkaksformar på ca 2liter.
Grädda i 175 grader i 1 1/2 timme.
Så här lös är degen alltså väldigt lättarbetad med slev, ser dock inte så aptitligt ut.

De godaste äggmackorna blir det med detta brödet, och det håller sig saftigt och gott i flera dagar.

De godaste äggmackorna blir det med detta brödet, och det håller sig saftigt och gott i flera dagar.
Brödet blev lite ljusare denna gången, kan kanske bero på att jag hade fint Rågmjöl istället för grovt, men det var helt ok ändå. Låt brödet ligga och svalna på galler när du tagit ut det för det är ganska fuktigt i sig själv och man vill ju ha lite skorpa på det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar